Om ull




Fårets ursprung

Får har vandrat runt här på jorden i över en miljon år, de äldsta fossilerna man hittat är så gamla. De tycks ha funnits nästan över hela världen och det finns bevisat att de första tamfåren fanns i Sydvästasien redan 9000 år f.Kr. Här i Norden hölls fåret som husdjur redan under stenåldern och rester av ullvävnad har påträffats från bronsåldern.


Ullfibrer

Ullen är ett suveränt material som har egenskaper som ingen annan fiber har. Ullen växer i fårets överhud. I fettkörtlar produceras lanolin (lana = ull på latin) som finns i ullfibern och som skyddar mot uttorkning och är fuktavstötande. Ullens fiber är täckt med så kallade epidermisfjäll. De kan liknas vid tegelpannor som gör att ullen går att valkas och tovas och gör att det krymper av fukt och bearbetning. Denna egenskap är ullen ensam om. Man delar in ullen i tre olika typer med skilda egenskaper. Bottenullen som sitter närmast huden är finfibrig, mjuk och oftast krusig. Täckhåren är grövre, längre och starkare än bottenullen. Slutligen finns så kallade dödhår, vilka är luftfyllda, spröda och går lätt av.


Ullens egenskaper

Ullen är mycket töjbar och elastisk. Man kan sträcka ut fibern upp till 70% utöver sin normala längd. Om sträckningen upphör går fibern tillbaka till sitt ursprungsläge. Ull kan bära en tredjedel av sin vikt i vatten utan att att vara våt, också det är helt unikt. Det tar lång tid innan man känner fukt ifrån ett plagg i ren ull. När materialet kommer i kontakt med vatten uppstår dessutom en kemisk reaktion som gör att värme bildas, därför känns inte våta yllevantar kalla. Ullen har en förmåga att inte ta åt sig smuts och dåliga lukter, därför behöver man inte tvätta ett ylleplagg så ofta, oftast räcker det med att hänga ut och vädra plagget. Många skidåkare vittnar om att ett underställ i ull håller en hel semestervecka utan tvätt. Dessutom brinner ull dåligt, därför har brandmän yllekläder närmast kroppen. Olika ulltyper har många olika användningsområden. Yllestrumporna kan inte vara gjorda av samma ull som stoppning i kuddar, då skulle inte strumpan hålla länge. Med modern teknik har ullen närmast obegränsade användningsområden. Men det gäller att veta vilka egenskaper man söker och sedan utgå ifrån ullens kvalitéer för att få ett önskat resultat av beredning och tillverkning.